Queen Street Pavilion


This small café is designed to occupy a portion of the refurbished forecourt to the One Queen Street building in Downtown Auckland, providing added amenity to the surrounding area and revitalising the forecourt. Key considerations were pedestrian movement, the high wind and turbulence of the area, and sight lines to the water and rest of the square.

Inspired by the shipping containers on the wharves and the glass canopies nearby, the café is a box of steel and glass. In its smallest form, it occupies the same area as the tree planter previously in the same spot, but the large hinged glass doors are cleverly designed to be able to invent more space and shelter. The outstretched roof canopies further evoke the concept of a container that can be folded or unfolded at will.

Pedestrians stream either side of the mostly transparent cafe, evoking the unusual sense of it being neither an indoor nor outdoor space. Patrons can succumb to the impulse of having a caffeine break while yet immersed in the hum and flow of the surroundings. It is as much a piece of interactive urban furniture as a fully functioning café space that serves the city. The brief was for a small café to be designed to occupy a portion of the refurbished forecourt to the One Queen Street building in Downtown Auckland. Located adjacent to QEII Square, the café serves the tenants in the main building, providing added amenity to the surrounding area, thus revitalising the forecourt.

It is as much a piece of interactive urban furniture as a fully functioning café space that serves the city.