Aotea Centre


S&T, along with The Edge are leading a large-scale renewal of the external building surfaces of one of Auckland’s most recognisable buildings. The Aotea Centre has been an integral part of the City’s landscape since the early 1990’s, but age and end-of-life materials have recently caused wide-spread water ingress issues. 

S&T initially undertook an extensive condition assessment report on the building fabric to determine which areas were affected by water ingress. The report also proposed steps forward in remediation.

The second phase of the project included designing repairs to the affected areas, which led to the replacement of roof and façade elements, significantly changing the building aesthetic.

The new design will include a 3000m² green roof, the largest in New Zealand. The existing concrete flytowers will be overclad in coloured stainless steel panels

The project is awaiting consent and construction is to start in 2016.

To this end S&T are addressing the obvious technical aspects to the absolute best practice, and also helping to bring the existing building into the 21st Century and ensure it retains the title of New Zealand’s premier performance arts centre.